15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDe la Domnul Iisus la domnul Funeriu

De la Domnul Iisus la domnul Funeriu

Cinci călugăriţe şi un călugăr îşi continuă studiile liceale, deşi au trecut de mult de vârsta
adolescenţei

Trei călugăriţe de la Mănăstirea Tismana, două de la Mănăstirea Strâmba şi un monah de la Mănăstirea Crasna îşi continuă studiile liceale. Majoritatea monahilor elevi au peste 30 de ani, dar acest lucru nu i-a împiedicat să reia cursurile întrerupte din diverse motive. Din septembrie, cei şase sunt elevi ai Liceului Teologic din Târgu Jiu şi participă la cursuri alături de adolescenţii de 15-16 ani. „Avem cinci călugăriţe şi un călugăr care sunt înscrişi la liceu. Au dorit să îşi termine studiile. Este primul an în care avem asemenea elevi, iar de la anul vom avea şi mai mulţi“, a spus Gheorghe Benegui, directorul Liceului Teologic din Târgu Jiu.

Eleve la 38 de ani

În clasa a IX-a s-a înscris o călugăriţă de 28 de ani, de la Mănăstirea Strâmba, iar în clasa a X-a sunt două maici de 36 de ani, una de la Mănăstirea Strâmba, cealaltă de la Mănăstirea Tismana. În clasa a XI-a s-au înscris alte două măicuţe, de 37, respectiv 38 de ani, ambele de la Mănăstirea Tismana, şi călugărul de la Mănăstirea Crasna. Bărbatul are 31 de ani şi este născut în localitatea Lupeni. „Călugărul locuieşte în gazdă aici, în oraş, iar măicuţele fac naveta aproape zilnic de la mănăstiri. Când sunt sărbători, lipsesc de la şcoală“, a spus directorul Gheorghe Benegui.

Participă şi la orele de sport

Cei şase monahi participă la toate orele, inclusiv la cele de sport. Potrivit directorului Gheorghe Benegui, atât călugăriţele, cât şi monahul au echipament şi fac educaţie fizică. „Fac şi sport. Când este vremea frumoasă, se schimbă în treninguri şi se face sport afară. Vin cu echipament sportiv. La restul orelor stau îmbrăcaţi în hainele de la mănăstire“, a declarat directorul Liceului Teologic.
Vieţuitorii mănăstirilor au ore după-amiaza, fiind la secţiile pastorală şi patrimoniu ale unităţii şcolare. Toţi cei şase elevi cu haină monahală ştiu să picteze icoane şi să sculpteze în lemn. Rezultatele lor sunt bune şi pentru a se înscrie la liceu au avut nevoie de avizul cultului şi de recomandarea stareţului mănăstirii unde vieţuiesc.

Cele mai multe mănăstiri din Oltenia

În Gorj există zece mănăstiri, fiind judeţul cel mai „bogat“ din Oltenia la acest capitol. An de an, la Mănăstirea Lainici şi la cea de la Tismana vin mii de pelerini pentru a se ruga. Aceste locaşuri de cult, alături de Mănăstirea Polovragi, sunt şi cele mai vizitate de turiştii care ajung în Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU